Бура гниль картоплі - (Ralstonia solanacearum)

Бура гниль картоплі - (Ralstonia solanacearum)

Бура гниль картоплі - (Ralstonia solanacearum)

Картоплю по праву називають другим хлібом. Вона посідає чи не найперше місце серед городніх культур. Одне з найнебезпечніших її захворювань – бура гниль. Її збудник – бактерія Ralstonia solanacearum є карантинним об'єктом на всій території України. Розвиваючись він призводить до різкого зниження польової схожості бульб, їх значного відставання у рості, зменшення кількості стебел у кущі, падіння врожайності, загнивання і загибелі овочів від хвороби в полі чи при зберіганні.

 Основним джерелом бурої бактеріальної гнилі є заражений грунт, у якому збудник може зберігатися тривалий час. У бульби нового врожаю бактерія проникає через пошкодження на коренях і стеблах, а також через продихи. Поширенню хвороби на ділянці сприяють комахи та нематоди. Захворювання особливо інтенсивно розвивається в умовах підвищеної вологості грунту. Проникнувши в надземні частини рослини, бактерії швидко розмножуються, потрапляють у судини і заповнюють їх бурою слизистою масою.

 Перші симптоми захворювання - в'янення листя на кінцях гілок, що з часом набуває палево-зеленого або бронзового відтінку, які згодом скручується і відмирає. На уражених пагонах помітні потемніння провідних пучків на зрізі, ближче до рівня землі.

На початковому етапі захворювання із пошкоджених місць виділяється клейка біла слизь. Під час зберігання уражені бульби згнивають з неприємним запахом. Щоб запобігти розповсюдженню бурої гнилі, необхідно дотримуватись таких правил :

  • Не саджати картоплю на уражених грунтах;
  • Насіннєві бульби мають бути здоровими, при їх розрізанні ніж потрібно стерилізувати;
  • Перед посадкою обов'язкова обробка протруйниками;
  • Прополювання бур'янів;
  • Знищення бадилля перед збиранням;
  • Дотримання сівозміни.

Кращі попередники під культуру – пшениця, багаторічні трави, зернобобові, вико-вісяна суміш, буряк. Не варто саджати на ділянках, де росли капуста, морква, томати, цибуля. Викопану картоплю рекомендується просушувати.

Підготувала: Головний фахівець - бактеріолог
ДУ “Рівненська фітосанітарна лабораторія” – Скиданюк Л.П.