Фітофтороз Phytophthora infestans - (в народі - фітофтора)

Фітофтороз Phytophthora infestans - (в народі - фітофтора)

Фітофтороз Phytophthora infestans-(в народі - фітофтора) - найбільш поширене, небезпечне захворювання садових культур. Воно характеризується стрімкою течією, швидким поширенням, високим відсотком загибелі заражених рослин.

Причина інфекції - грибкові мікроорганізми, спори яких в сприятливих умовах швидко розносяться по ділянці. Небезпека грибка - в його високій життєздатності. Спори осідають повсюди на дачній ділянці: на інвентарі, на ґрунті, на будовах, на садових культурах. Вони можуть знаходитися в сплячому стані протягом декількох років.

Прийнято вважати фітофтороз хворобою пасльонових культур - томатів, баклажанів, картоплі. Однак різновиди грибка можуть пошкодити й інші рослини:

-полуницю;

-садову суницю;

-цитруси;

-яблуні;

-перець;

-кімнатні культури та інші

Паразитуючи на тканинах садових культур, грибки призводять до гниття вегетативної частини й плодів.

Ознаки фітофтори

Фітофтора має досить спецефічні ознаки:

1.Поява коричневих плям на стеблах і листках.

2.Білястий наліт на зворотньому боці листя.

3.Поява плям на плодах, їх гниття, погіршення смаку.

При появі перших плям на нижніх листах ще є сенс боротьби з грибком. Такі частини рослин видаляють, обробляють посадки хімічними препаратами. Якщо заражена і пошкоджена велика частина куща, а також плоди - слід його знищити. Не можна укладати заражене бадилля в компост або складувати на ділянці.

Причини виникнення захворювання:

  1. Різке коливання температурних показників. Коли різниця температур стає істотною, випадає роса. Вона сприяє швидкому протіканню хвороби.

  2. Надмірне вапнування. Якщо при розкисленні ґрунту не були дотримані дозування внесення вапна, то це може створити сприятливе середовищем для зараження фітофторою.

  3. Загущення посадок. Чим менше провітрюваність рослин і їх освітленість, тим більша ймовірність зараження грибком. Тінисті, вологі посіви - улюблене місце проживання фітофтори.

  4. Відсутність профілактичних заходів. Лікування фітофтори - довгий, не завжди успішний захід. Легше проводити профілактичні обробки. Відсутність грибка на власній ділянці - не гарантія відсутності його і у сусідів.

  5. Використання зараженого компосту. Не можна складати в компост бадилля картоплі, томатів, баклажанів, особливо якщо на ньому були ознаки фітофторозу. Спори потрапляють на культурні рослини з внесенням в ґрунт готового компосту.

Найбільшу ефективність проти фітофтори дають регулярні профілактичні заходи. Вони значно знижують ризик зараження, загибелі кущів.

Профілактика включає:

  • вибір сортів і гібридів, стійких до хвороби;

  • дотримання сівозміни;

  • полив рослин під корінь, тому що зайва волога на листі стане сприятливим середовищем для життєдіяльності фітофтори;

  • дотримання схеми посадки рослин, періодичне їх проріджування для збільшення провітрюємості й інсоляції;

  • суворе дотримання встановлених дозувань при внесенні вапна;

  • профілактичні обприскування протигрибковими препаратами.

    Обробляти культури слід рано вранці або ввечері, в безвітряні, похмурі (але не дощові) дні. Розчином рекомендується змочувати не тільки кущі. Обробляють теплиці, ґрунт, інвентар. Це дозволяє знищити грибки, які в подальшому знову інфікуватимуть рослини. Частота обробок залежить від використовуваного препарату, а також від погодних умов, ризику зараження.