Кільцева гниль картоплі (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicum Davis et al.)

Кільцева гниль картоплі (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicum Davis et al.)

Кільцева гниль картоплі (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicum Davis et al.)

Картоплю справедливо називають другим хлібом. Цінність її зумовлюється універсальним використанням як продовольчої, технічної і кормової культури. Картопля є незамінною сировинною для багатьох галузей промисловості, зокрема для виробництва крохмалю, спирту, глюкози. Картопля має також важливе агротехнічне значення в системі інтенсивного землеробства.

Великої шкоди картоплярству завдають гнилі бульб бактеріального походження. Особливу небезпеку спричиняє кільцева гниль (Corynebacterium sepedonicum Sp.). Оптимальна температура для розмноження — 21-23°С. Збудник викликає захворювання рослин як під час вегетації, так і в період зберігання.Перші ознаки хвороби виявляють наприкінці цвітіння картоплі із в’яненням одного або кількох стебел у кущі. Листки уражених рослин поступово жовтіють, пластинки скручуються вздовж головної жилки, а стебла поникають і засихають. Найтиповішим проявом хвороби є ураження судинної системи бульб, звідки хвороба отримала назву кільцева гниль бульб. На розрізі хворої бульби або стебла уражена ділянка судинної системи стає м’якою, має лимонно-жовтий колір й однорідну маслянисту структуру. За надавлювання з ураженого місця виділяється світло-жовта маса зруйнованих клітин рослини разом з бактеріями. Основним джерелом інфекції є уражені бульби картоплі. Додатковим є уражені неперегнилі рештки — інфіковане бадилля. Нагромадження бактеріальної інфекції у ґрунті спричиняє монокультура картоплі.

Фітосанітарні заходи : просушування та озеленення насінних бульб після збирання; прогрівання насіннєвого матеріалу протягом 2-3 тижнів при температурі 14-18°С у період спокою бульб з подальшим видаленням хворих бульб; передзбиральне скошування або хімічне знищення бадилля картоплі; використання сортів картоплі з підвищеною стійкістю до захворювання.

 Підготував: Головний фахівець - фітопатолог
ДУ “Рівненська обласна фітосанітарна лабораторія” - Гончарук М.В.