Потівірус шарки сливи — (Plum pox potyvirus)

Потівірус шарки сливи — (Plum pox potyvirus)

Потівірус шарки сливи — (Plum pox potyvirus)

Хворобу в Україні виявлено останніми роками. Потівірус шарки сливи (віспа) є однією із найбільш шкодочинних хвороб сливи, абрикоса, персика. Захворювання призводить до погіршенняякості і зменшення кількості плодів, необхідності видалення заражених дерев.

Зовнішні ознаки хвороби, зазвичай, проявляються на 9-11 місяць з моменту зараження. Вірус переноситься з інфікованих дерев за допомогою щеплення або переносниками-попелицями таких видів, як люцернова, бобова або бурякова, сливова запилена, зелена персикова, оранжерейна або тютюнова.

Симптоми її проявляються на листках, плодах, частково — на молодих пагонах. На листках і молодих пагонах навесні утворюються жовті плями у вигляді смуг, кілець овальної та іншої форми, які нечітко відокремлені від зеленої частини. За високих середньодобових температур (20-25°С) ці ознаки маскуються. На плодах спочатку з'являються темно-зелені плями такого ж окреслення, що і на листках, проте згодом вони стають вдавленими, тканини під ними некротизуються.Такі плоди передчасно достигають і обпадають. Вони гіркі на смак, непридатні для вживання. За сильного ураження обпадає 80-90% плодів. Ознаки шарки залежать від місцевості, сезону, виду та сорту рослини.

Хвороба проявляється в садах нерегулярно. Через 2-3 роки інфекція починає розповсюджуватися від первинно уражених дерев.

Фітосанітарні заходи:

- садивний матеріал повинен надходити із сертифікованих розсадників;

- карантинне інспектування, фітосанітарна експертиза;

- необхідно перевіряти завезений імпортний матеріал;

- використовувати сорти культур, що стійкі до даної генетично обумовленої хвороби;

- у разі виявлення шарки сливи запроваджується карантинний режим;

- вживати заходи по локалізації вогнищ і знищення уражених дерев.

Підготувала: Провідний фахівець - вірусолог
ДУ “Рівненська фітосанітарна лабораторія” - Омелянчук Ю.В.