Сорго алепське або гумай (Sorghum halepense (L.) Pers.)

Сорго алепське або гумай (Sorghum halepense (L.) Pers.)

 

Сорго алепське (гумай) – багаторічний, однодольний бур’ян, що поширений в основному в степовій зоні України. Рослина віддає перевагу вологим, теплим ґрунтам з хорошою освітленістю та родючістю. Найчастіше засмічує поля, зрошувальні канали, сади та городи. Сходи сорго алепського з’являються в середині березня- травні, процес цвітіння в липні-серпні, а плід може формуватись в період з серпня по жовтень.

Мінімальними температурами ґрунту, що сприяють сходам сорго алепського є +10 – 12 градусів. Кореневища ж взимку витримують мороз до 15 градусів.
Коренева система мичкувата, може знаходитись на глибині до 80 сантиметрів в ґрунті і складається з великої кількості підземних стебел, вегетативних бруньок та бічних розгалужень. Слід відмітити що гумай має кореневища трьох видів: вертикальні, горизонтальні та запасні, що розвиваються від нових рослин.

Біологічними особливостями сорго алепського є :

  • збереження життєздатності насіння в ґрунті на протязі 5 років;

  • проростання насіння з глибини 10-12 см, а кореневищ з 30 см;

  • плодючість однієї рослини до 8000 зернівок.

Морфологічна будова:

  • стебло – пряме, висотою від 1 до 2 метрів, товщиною 1 см;

  • листки – лінійно-ланцетні, до 50 см у довжину і 2 см в ширину, темно-зеленого кольору, на краю гостро-шорсткий;

  • cуцвіття – волоть до 40 см, розлога, довгаста, багатоколоскова;

  • колоски – двостатеві з колінчастим остюком 1,5 см в довжину;

  • насіння – зернівка овальної форми, маса 1000 яких становить 5-10 грам.

Головний шлях розростання бур'яну — відростання з кореневищ, тому заходи боротьби повинні бути спрямовані на виведення бруньок із стану спокою, їх пробудження, подрібнення підземних вегетативних органів (кореневищ) на якомога менші частини, щоб наступними заходами, в основному за рахунок зяблевого обробітку ґрунту, спричинити їх виснаження (удушення, висушування або виморожування) і загибель.

  Також використовують хімічний метод обробки (у відповідності до «Переліку дозволених пестицидів та агрохімікатів»). Препарати діють краще за умови, коли висота стебла бур'яну 20—30 см, листова поверхня досить велика (частіше це червень). 

Підготувала: Головний фахівець - герболог
ДУ “Рівненська фітосанітарна лабораторія” - Опанасюк Н.В.