АЛЬТЕРНАРІОЗ ПШЕНИЦІ АБО ХВОРОБА «ЧОРНОГО ЗАРОДКУ» ЗЕРНА

АЛЬТЕРНАРІОЗ ПШЕНИЦІ АБО ХВОРОБА «ЧОРНОГО ЗАРОДКУ» ЗЕРНА

Альтернаріоз пшениці

Вид Alternaria tenuis Fr. є основним збудником чорної плямистості насіння пшениці (Triticum aestivum L.). Чорна плямистість – це комплексне захворювання, що може викликатися ураженням одразу кількох збудників різних польових фітопатогенних мікроміцетів, тому на уражених зернах пшениці можуть з'являютися різні типи симптомів.

Розвиток хвороби

Щоб вижити, A. tenuis потребує вологого та теплого середовища. Його часто можна знайти в районах з вологим кліматом або там, де випадають значні опади. Спори збудника проростають на поверхні листя при температурі 20 – 25°C та оптимальної вологості повітря 90–100 %. Зазвичай ураження відбувається через епідерміс листя, рідше через продихи. Після проникнення гіфи мікроміцетів проростають крізь тканину листка як внутрішньо, так і позаклітинно. Збудник виробляє неспецифічні токсини, які сприяють загибелі та руйнуванню клітин епідермісу, що допомагає у розвитку ураження. Спороношення відбувається у великій кількості на старих уражених ділянках, а конідії поширюються вітром, що забезпечує вторинний посівний матеріал для поширення хвороби. Інфікування колосків наприкінці сезону призводить до інфікування насіння, причому переносник інфекції з насінням є найважливішим первинним збудником інфекції в наступному врожаї.

Морфологія та розвиток збудника         .

Конідії мікроскопічного гриба, виділені з насіннєвого матеріалу, мають великі розміри та утворюються з невиразних конідієносців. Конідії септовані як поздовжніми, так і поперечними перегородками (рис. 1), з одного боку мають видовжену апікальну клітину. Можуть траплятися як поодиноко, так і у вигляді ланцюжків. Характерна будова конідій A. tenuis дозволяє легко виявити збудник методом мікроскопічного аналізу.

Симптоми ураження

Характерними особливостями ураження A. tenuis є поява темних колоній від сірого до оливкового та бурого кольорів на колоскових лусочках. Симптоматика у вигляді помітної зміни кольору вперше проявляється, коли комплекс мікроскопічних грибів уражує культуру на стадії цвітіння або молочної стиглості. При ураженні збудником A. tenuis зазвичай виникає коричневе забарвлення різної інтенсивності, що обмежується областю зародка та вузькою буруватою лінією, яка тягнеться вздовж борозенки до кінця пензлика. Міцелій зазвичай знаходиться в перикарпії, проникаючи в покрив (рідше в алейроновий шар і, як виняток, в ендосперм), але ніколи не проникає в зародок.

Шкодочинність

Уражене зерно, як правило, велике та добре сформоване, проте насіннєвий, матеріал уражений альтернаріозом має низьку енергію проростання та схожість. Рослини, вирощені з такого насіння зазвичай відстають у рості та розвитку, унаслідок чого знижується врожайність. Борошно з зерна ураженого збудником A. tenuis має темнуватий колір та низькі хлібопекарські якості.

Заходи захисту

Для боротьби з A. tenuis необхідно відновити сівозміни та забезпечити культурні рослини належними збалансованими системами живлення, звернувши увагу на забезпечення посівів фосфором, калієм, сіркою та мікроелементами. Обробіток ґрунту, зокрема зяблевий, суттєво знижує запас інфекції збудників хвороб у ґрунті. Лущення стерні покращує мінералізацію уражених рослинних решток, сприяє появі падалиці зернових культур, на якій можуть розвиватися кореневі гнилі, бактеріальні і вірусні хвороби. Наступна оранка спричиняє суттєве зниження запасу інфекції збудників хвороб.

Підготував Ющук Євген

Список літератури:

  1. Srivastava, J.P., G.D. Kushwaha and D.N. Shukla 2014. Black point disease of wheat and its implications on seed quality. Crop Res. 47 (1, 2 & 3): 21-23.
  2. Tralamazza, S. M., Piacentini, K. C., Iwase, C. H. T., & Rocha, L. de O. (2018). Toxigenic Alternaria species: impact in cereals worldwide. Current Opinion in Food Science, 23, 57–63.doi:10.1016/j.cofs.2018.05.002 
  3. Gordon, M., Murray Industry biosecurity plan for the grains industry. Threat Specific Contingency Plan: Leaf blight of wheat Alternaria triticina, Plant Health Australia, 2009, no. 8.
  4. Альтернаріоз (пшениця) – Повний опис та перелік фунгіцидів від хвороби – SuperAgronom.com.

URL: https://superagronom.com/hvorobi-grib/alternarioz-pshenitsya-id16287