Бузинник пазушний

Бузинник пазушний

  Iva axillaris Pursh. - бузинник пазушний (іва багаторічна)

               Карантинні бур’яни — це особливо шкідливі адвентивні види рослин, яких немає на території країни або вони наявні обмежено і поширення яких контролюється спеціальними заходами. Карантинні рослини не тільки засмічують та знижують врожайність сільськогосподарських культур, продуктивність пасовищ, але і є шкідливими для здоров’я людей. Одним з таких адвентивних (тобто  чужорідних) бур’янів є  Iva axillaris Pursh бузинник пазушний (іва багаторічна).

            Даний вид бур’яну має велике поширення в Сполучених Штатах, Мексиці, Канаді і в Австралії, де його через високий рівень шкодочинності називають також «бур’яном бідності» або «смертоносним бур’яном».

            Цей багаторічний коренепаростковий бур’ян можна знайти у посівах сільгоспкультур, на луках, пасовищах, а також на узбіччях доріг і пустирях. На дуже засмічених угіддях висіяні культури майже не ростуть, через алелопатичний вплив, що гальмує сходи та ріст. Бур’ян отруйний, на пасовищах тварини його не поїдають, він стійкий до витоптування. Рослина має різкий неприємний запах. Пилок бузинника пазушного є алергеном і викликає сінну лихоманку.

            Плід – оберненояйцеподібна або злегка здавлена сім’янка, інколи слабкозігнута. Довжина сім’янки 1,5–2,5 мм, ширина – близько 2 мм, товщина – приблизно 1 мм. Бузинник пазушний розмножується, головним чином, вегетативно –кореневими паростками й їхніми відрізками, а також насінням. Насіння цього бур’яну може заноситися на територію України з зерном пшениці, кукурудзи, сої із США, Канади, Австралії.

            Бур’яни першої групи «Переліку регульованих шкідливих організмів», є потенційно небезпечними для території України. Насіння та їх плоди неодноразово виявляли в імпортній рослинній продукції, у зв'язку з чим можливість занесення їх на територію країни збільшується.

            На основі аналізу фітосанітарного ризику (особливостей біології, географії поширення в світі та шкідливості цих видів, можливостей акліматизації) зроблені прогнози, що у випадку занесення насіння цих бур’янів на територію країни, вони можуть стати небезпечними бур'янами. Тому фахівцями з карантину рослин здійснюється система заходів з попередження їх завезення. Основними елементами такої системи є:

- карантинний фітосанітарний контроль імпортованих вантажів та транспортних засобів;

- введення карантинних обмежень на використання засміченої продукції;

- обстеження земельних угідь на виявлення первинних вогнищ карантиннихбур’янів;

- запровадження заходів щодо ліквідації первинних вогнищ.

 Підготувала заступник завідувача відділу фітосанітарного аналізу ДУ «Рівненська фітолабораторія» -Світлана Бордюк.