ЧОТИРЬОХПЛЯМИСТИЙ ЗЕРНОЇД

ЧОТИРЬОХПЛЯМИСТИЙ ЗЕРНОЇД

ЧОТИРЬОХПЛЯМИСТИЙ ЗЕРНОЇД - CALLOSOBRUCHUS MACULATUS FABR.

            Callosobruchus maculatus Farb – жук невеликого розміру з роду Callosobruchus, входить до списку карантинних організмів, відсутніх в Україні. Пошкоджує різні зернобобові у полі і під час зберігання. Центром ареалу вважають тропічну Азію, звідки шкідник завезений до Центральної і Західної Африки, Гавайських островів, Японії, центральної і південної частини Північної Америки, Австралії, у південну Францію, Італію.

            Чотирьохплямистий зерноїд належить до небезпечних карантинних об'єктів. Комаха пошкоджує зернобобові культури, у тому числі сою, горох, маш, нут, боби та інші культури. Як і всі представники зерноїдів роду Callosobruchus, основну шкоду насінню наносять личинки комах, що мешкають і харчуються всередині зерна. У результаті пошкодження насіння боби втрачають схожість і стають непридатними для вживання в їжу. Крім того у заражених зернах значно підвищується рівень сечової кислоти, що виділяється личинками, тому пошкоджені зерна зазвичай містять небезпечні токсини і можуть загрожувати життю і здоров'ю людей і тварин.

            Розмноження чотирьохплямистих зерноїдів відбувається, як правило, у зерносховищах і на продовольчих складах. Дорослі жуки досягають 3 міліметрів у довжину і мають червоно-буре забарвлення тіла, яке покрите дрібними світлими волосками. На надкриллях імаго можна спостерігати своєрідний візерунок із жовтуватих волосків у вигляді перев'язі, яка за формою нагадує українську літеру «Х». Однак, на думку деяких ентомологів, дана ознака характерна виключно для найбільш типових представників цього виду.

У дорослих зерноїдів відзначається поліморфізм, який, перш за все, пов'язаний із поведінкою комах і обумовлений щільністю популяції. При цьому поряд із добре літаючими особинами зустрічаються жуки, повністю позбавлені цієї здатності.

             Цикл розвитку комахи (від яйця до імаго) триває від 40 до 180 днів і залежить, у першу чергу, від температури навколишнього середовища. Найбільшу активність дорослі жуки демонструють у спекотну пору року.

Плодючість самок становить від 100 до 200 яєць. Яйце має овальну форму, напівпрозоре, розвивається  від 5 до 10 днів.

Личинки, що вилупилися, мають близько одного міліметра у довжину. Вони відразу ж пробираються всередину зерна, де починають харчуватися, повністю знищуючи зародок насіння і залишаючи лише продукти своєї життєдіяльності.

Личинки чотирьохплямистих зерноїдів безногі, з вигнутим тілом білого кольору. У міру свого розвитку вони досягають 4 міліметрів у довжину, поки не перетворяться на лялечку. Їх життєвий цикл може займати від 11 до 60 днів залежно від температури повітря всередині приміщення і включає у себе чотири стадії . Лялечка зерноїда має жовтувате забарвлення і трохи звужене до кінця черевця тіло. Розвиток лялечки триває від 4 до 25 днів, після чого з неї виходить молодий жук, який вже через добу починає пошук партнера і активне спаровування.

              В опалюваних приміщеннях чотирьохплямистий зерноїд здатний надати до 9 поколінь на рік.

             Заходи боротьби зі шкідником

Профілактичні заходи включають: фітосанітарний контроль продукції, що ввозиться, підкарантинних матеріалів; заборону ввезення на територію України продукції, зараженої карантинними організмами, а також обстеження сховищ і підприємств. При виявленні шкідників – накладення карантину.

Для локалізації вогнищ зараження чотирьохплямистого зерноїда зерносховища і продовольчі склади обробляються методом фумігації.

Фумігацію (газацію) зерна можна проводити і у спеціально призначених для цього камерах.

З фізико-механічних способів боротьби зі шкідниками використовують охолодження або нагрівання (до + 48 ° С) зерна, яке проводиться у спеціальних камерах протягом 20 хвилин.

Підготувала заступник завідувача відділу фітосанітарного аналізу – С. Бордюк.