Каптурник зубчастий

Каптурник зубчастий

 Каптурник зубчастий (Sinoxylon conigerum)

          Оптимальною для розвитку більшості ложнокороїдів є температура

 27-30 0С, при температурі 15-17 0С спостерігається заціпеніння комах. Протягом року спостерігається 3 покоління шкідника. Виявлення найчастіше бувають в листопаді і лютому в дерев'яній тарі, що надходить з вантажами з Індії.

Опис:

- мандібули широкі і дуже короткі, кінці усічені і не здатні перетинати один одного;

- довжина тіла 3,5-5,5 мм. Відрізняються усіченими на вершині щелепами, гребінчастою булавою і наявністю на схилі двох пришовних зубців. Пришовні зубці біля основи горбисті, нагадують поверхню шишки. Закінчення ската, як і нижній виступ, не виражений;

- опушення в апикальном нахилі жовтувате або чорнувате, зігнуте і зігнуте до основи;

- зубчики чорні до червоно-коричневого.

         Псевдокороїди не роблять спеціального маточного ходу, а відкладають яйця на поверхню субстрату і можливо, на стінки вихідних галерей.

Відроджені личинки вгризаються всередину, залишаючи на поверхні деревини невеликий вхідний отвір - 0,25 - 0,65 мм в діаметрі. Личинкова камера, як правило, прокладається паралельно волокнам деревини. Ширина її у молодої личинки псевдокороїду  1,5 - 2 мм, у дорослого - 2,6 - 3 мм. Проклавши 8,5 - 12 міліметровий щільно забитий бурою борошном хід, личинка перетворюється в лялечку.

         Жуки, що відродились, роблять прямі, іноді звивисті ходи, розташовуючи їх перпендикулярно личинковим або ж продовжуючи їх. Льотні отвори шириною 2,1 - 2,6 мм.

Виявлення та ідентифікація

         Специфічних ознак шкоди, заподіяної S. conigerum, немає. Ознаки загальні для родини - тунель у зрубаних деревах; хворі, або всихабчі постійно зелені дерева, і рідко сухий ліс. Круглі дренажні отвори розміром 2,5-3,0 мм, з порошком деревини у своїх входах або поблизу них. Маленькі білі лялечки за корою. Відмирання, ексудація соку або смоли та раннього розгалуження залежить від ступеня опору рослин.

 Заходи з фітосанітарії

            Якщо виявлено на місцях ознаки пошкодження дерев даними шкідниками - негайне видалення свіжо нарізаної деревини з лісів та плантацій, а також видалення та спалення заражених стоячих дерев. Постійні хворі дерева також можуть бути використані як пастки для закладення яєць, а пізніше їх можна знищити.

Фізичний контроль

         Швидка сушка,  зменшення часу експозиції при приготуванні, зберіганні на сонці у відкритих рядах. Занурення в воду протягом 6-12 місяців може забезпечити захист протягом 6-32 місяців, а наступне зараження також не є серйозним.

 Шкодочинність

         Економічні трати за рахунок зниження якості деревини. У Індії Sinoxylon conigerum  та інші види Sinoxylon є головними деструкторами деревини. У Шрі-Ланці S. conigerum є найбільш руйнівним для деревини Hevea brasiliensis. На Мадагаскарі S. conigerum разом з іншими шкідниками, такими як Rhyzopertha dominica, спричиняє 72% пошкоджень при зберіганні маніоки (Manihot esculenta).

          Підготувала заступник завідувача відділу фіто санітарного аналізу

          ДУ «Рівненська фітолабораторія» -С. Бордюк.