Неповірус кільцевої плямистості тютюну – Tobacco ringspot nepovirus

Неповірус кільцевої плямистості тютюну – Tobacco ringspot nepovirus

Неповірус кільцевої плямистості тютюну – Tobacco ringspot nepovirus

Рослини-живителі, шкодочинність.

Вірус може інфікувати широке коло трав’янистих і деревних рослин. Він спричиняє серйозну хворобу сої, уражує тютюн, чорницю, особливо лохину. Однією із найбільших серйозних хвороб, яку спричиняє вірус TRSV э ураження зародка сої, що призводить до погіршення якості насіння і 25-100% втрат врожаю. Щодо плодових і ягідних культур то вірус має деякий вплив на зниження врожайності винограду на північному сході США. На чорниці TRSV спричиняє некротичні круглі плями, особливо на уразливих сортах. Інфіковані кущі повільно, але стабільно втрачають врожайність.

Ознаки ураження.

Вірус спричиняє візерунки у вигляді кілець і дубового листка, ріст листя при цьому уповільнюється.

Симптоми на сої.

Найбільшу шкоду завдає молодим рослинам, коли вони інфікують у віці 5 тижнів. Рослиною вірус поширюється системно. Верхівкові бруньки згинаються, формують гачок ( загибель проростків ), проростки набувають коричневого забарвлення, некротизуються і ламаються. Коричневі смуги можуть простежуватися в серцевині стебла і пагонів, іноді на черешках і жилках листків. Листки призупиняються в рості і скручуються. Стручки розвиваються і пізно скручуються.

Способи поширення.

 У природних умовах вірус поширюється нематодою.  Вірус нематоди-переносники набувають за 24 години живлення на ураженій рослині. Він передається дорослими особинами і личинками. При цьому нематода здатна передавати вірус протягом тривалого часу, аж до чергової линьки. В організмі цього переносника вірус не розмножується.

Фітосанітарні заходи.

  1. Використання для посіву здорового насіння, щоб уникнути накопичення вірусної інфекції в посівному матеріалі.
  2. Знищення бур’янів на прилеглих до посівів ділянках протягом усього періоду вегетації культури.
  3. Обов’язкова сертифікація рослинної продукції і перевірка завезеного насіннєвого та садивного  матеріалу в інтродукційно– карантинних  розсадниках та сортоділянках.

 Підготувала: Провідний фахівець - вірусолог
ДУ “Рівненська фітосанітарна лабораторія” - Омелянчук Ю.В.