Томатна міль-мінер (Keiferia lycopersicella)

Томатна міль-мінер (Keiferia lycopersicella)

Збільшення із року в рік об’ємів імпорту та транзиту продуктів рослинного походження створюють постійну загрозу завезення на територію України нових видів шкідливих організмів. Одним з таких  є Keiferia lycopersicella.

  Томатна міль-мінер (Keiferia lycopersicella) -  небезпечний шкідник, внесений до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 (згідно наказу №397 від 16.07.2019р). Батьківщиною томатної молі вважається Центральна Америка. В даний час вона зустрічається в Північній Америці (Канада, Мексика, США), в Центральній Америці та на Карибських островах (Бермуди, Коста-Ріка, Куба, Домініканская республіка, Гаїті, Ямайка, Тринідад і Тобаго), в Південній Америці (Болівія, Венесуела, Колумбія, Перу).

Томатна міль-мінер Keiferia lycopersiсella  відноситься до родини Gelechiidae, ряду лускокрилих або метеликів – Lepidoptera.

Keiferia lycopersicella - досить широкий поліфаг, ушкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Основною рослиною-живителем є томат, але ушкоджує також баклажани і картоплю. Може розвиватися на бур’янах роду паслі́н:  Solanum carolinenseS. xanthii, S. umbelliferum, S. Bahamense.  Проте міль  не  пошкоджує перець, тютюн, а з бур'янів роду Solanum - паслін чорний S. nigrum.

Шкодочинною стадією молі-мінера є гусінь.  Тіло гусениці сірувато-зеленого кольору, довжиною 6-8 мм, середньо- і задньогрудні сегменти - насиченого пурпурового забарвлення, черевні сегменти - з пурпуровими плямами, що формують приспинний та пристигмальний ряди. Вона пошкоджує квіти, листки та плоди томатів. Личинки 1-ї та 2-ї стадій вбурюються в листки або плоди. В процесі впровадження вони в'ють над собою сітку з павутини. В результаті харчування гусениць 1-2-го віків на листках утворюються  світлі плями. Вони добре помітні при візуальному огляді рослин.  Гусениці 3-4-го віків харчуються, перебуваючи в складеному або скрученому листі, всередині плоду або стебла. Нерідко гусениці вбурюються з краю чашечки плода замість того, щоб скручувати лист. При високій щільності (заселенні 50% плодів) гусениці можуть вбурюватися в інших місцях. Вони проникають в плід на глибину 0,9-1,9 см. Найбільша активність спостерігається у гусениць 3-го віку. У період живлення одна гусениця може пошкодити 3-6 листків.  Первісне пошкодження легке і виглядає як «міна» на листях. Пізніше відбувається скручування листя томатів. Вторинне пошкодження виникає, коли тканини рослини заражаються патогенами і рослина гине або плоди гниють. Приблизно 60-80% плодів томатів можуть бути заражені за один сезон.

Імаго  томатної молі найбільш активне в сутінках і на світанку, в денний період метелик ховається серед листя рослин-господаря. Метелик невеликий, розмах крил 9-12 мм, коричневого або сірого кольору. Голова та груди вкриті темно – коричневими плямами. Черевце темнувате.  За морфологічними ознаками схожа з іншими видами: південноамериканською томатною міллю (Tuta absoluta) та картопляною міллю (Phtorimea operculella). На відміну від вказаних видів Keiferia l. має більш світле забарвлення: голова спереду охряно-біла, передні крила охряно-сірі. Всі три види добре відрізняються за будовою генітального апарату. 

При візуальному дослідженні слід звертати увагу на плями на листках та плодах, скрученність листків, наявність екскрементів біля основи плода та на краю чашечки.

Розповюджується Keiferia lycopersicella разом із зараженними плодами, посадковим матеріалом і тарою, в якій перевозили заражену продукцію.

Для попередження занесення томатної молі-мінера слід проводити детальний огляд імпортних товарів, вітчизняної продукції, пакувального матеріалу, транспортних засобів із підкарантинних районів. У разі виявлення шкідника вжити карантинні заходи з метою недопущення його проникнення.

      Підготувала: головний фахівець відділу фітосанітарного  аналізу -  Катерина Редька.